חברת Diagnose מעוטף עזה מתמחה בגילוי מוקדם של מחלת הפרקינסון, לצד סרטן ומחלות אחרות באופן לא פולשני. כתבה: רונית קיטאי. צילום: איתן ברנט

חברת Diagnose מבצעת זאת באמצעות כלבי איתור רפואיים ומסייעת להציל חיים. חברת 'דיאגנוז - גילוי מוקדם' הממוקמת בקיבוץ גבים, 2 קילומטרים קו אווירי מעזה, הוקמה מתוך תחושת ציונות ובמטרה לקדם ולעודד גילוי מוקדם של סוגים שונים של מחלות. פרופ' ארי זימרן, אורי בקמן ועוד

פורסם ב: 03/11/2024 12:42

דיאגנוז איבחון מוקדם. צילום: איתן ברנט
מחלת פרקינסון נגרמת משילוב של גורמים גנטיים, הזדקנות, גורמים סביבתיים ואורחות חיים. בכל חולה תמהיל הגורמים למחלה משתנה ולכן גם ביטויי המחלה שונים בין החולים. הגיל הממוצע בישראל לאבחון פרקינסון הוא סביב 70, מוקדם יותר בגברים, אך המחלה יכולה להופיע מגיל 20 עד 100.

שכיחות המחלה מעט גבוהה יותר בגברים. בסיס המחלה הוא ניוון תאי עצב, במערכת העצבים ההיקפית, האוטונומית, ובחוט השדרה והמוח. סימני המחלה נובעים מהתאים שנפגעו וחומרת הניוון. נכון להיום, האבחנה הקונבנציונאלית של פרקינסון נעשית על בסיס קיום הפרעות תנועה, זאת אומרת כשכבר מופיעים תסמיני המחלה: איטיות, נוקשות שרירים, רעד במנוחה והפרעות הליכה ושיווי משקל.

לרעד והפרעת התנועה, חולי הפרקינסון חווים הפרעות לא מוטוריות רבות ומשמעותיות כמו דיכאון וחרדה, קשיים קוגניטיביים, בעיות שינה, הפרעות אוטונומיות, כאבים והפרעות בחוש הריח. מחלת פרקינסון לעתים קרובות מופיעה ללא הפרעות תנועה משמעותיות ואז קשה לאבחן. כ-30% מהחולים עוברים ייסורים בתהליך האבחון ורבים מאובחנים לא נכון בשל הקושי לאבחן בשנות המחלה הראשונות וכאן חברת "דיאגנוז" מובילה לשינוי באיבחון מוקדם מאוד של המחלה.

גורמי סיכון למחלת הפרקינסון, מעבר לגיל והמין הגברי, הוא סיפור משפחתי של פרקינסון, נשאות של מוטציות ידועות, השכיחות במיוחד בבני העדה האשכנזית. בנוסף לכך חשיפה לחומרי הדברה, חבלות ראש ומחלות נלוות כמו סוכרת או תהלכים דלקתיים כרוניים, מעלים את הסיכון למחלה. שתיית קפה, פעילות גופנית, שינה בריאה ומצב רוח טוב מקטינים את הסיכון וכן מספר תרופות שהראו סימנים של יכולת להקטין או לדחות את הסיכון. טיפול בגורמי הסיכון והתנהגות נכונה עשויים להקטין ב-30% ויותר את הסיכון להתפתחות המחלה.

אבחון המחלה עד היום ברפואה הקונבנציונאלית, התבסס על בדיקה נוירולוגית והן תמיכה לאבחנה בעזרת מיפוי איזוטופי של תאי הדופמין במוח. לאחרונה מתפתחות מספר בדיקות דם, דמעות או נוזל השדרה שהראו יכולת אבחון טובה אך הן לא נמצאות עדין בשימוש קליני. לחברת דיאגנוז, יש את היכולת לזהות את המחלה מבעוד מועד, באמצעות כלבי הרחה.

לכלבים יש פי 44 קולטני ריח (בהשוואה לבני אדם) והם יכולים לשאוף ולנשוף בו זמנית וכאן הייתרון האדיר שלהם. בנוסף להתמחותה בכלבי רפואה, החברה מספקת כלבי ליווי לחולי פרקינסון, באמצעות כלבים מאולפים ובהמשך יאלפו כלבים למיומנות ההרחה של מחלת הפרקינסון באיבחון מוקדם, בדיוק כפי שהחברה עושה כיום ומזהה 7 סוגי סרטן שונים, ברמת דיוק של 90% ויותר ומחלות אחרות, כדוגמת קורונה, עוד לפני זיהוי ה"אנטיגן". בנוסף להתמחותה בכלבי רפואה, החברה מספקת כלבי ליווי גם לאנשים וילדים פוסט טראומטיים.


'דיאגנוז' חברו לפרופ' ארי זימרן מיחידת גושה בית החולים 'שערי צדק'. פרופ' זימרן: 'מכיוון שאנחנו מטפלים בחולי גושה ראינו שכיחות יתר של פרקינסון בחולי ובנשאי גושה. הורי החולים וילדיהם, נשאי המחלה, ונחשבים לאוכלוסיה בסיכון, והן מחקרים הראו ש-10-20 שנה לפני הופעת הפרקינסון, יש סימנים מבשרי פרקינסון ואת זה אנחנו חוקרים, במעקב אחר החולים שלנו'.


אורי בקמן, המנהל המקצועי של 'דיאגנוז' מתמחה למעלה מ-40 שנה באילוף כלבים. לאחר שנחשף למחקרים רבים וגם סיפורים אישיים מחו'ל, המוכיחים שכלבים יכולים לגלות סרטן באמצעות חוש הריח שלהם, בשלבים שהרפואה 'הקונבנציונלית מתקשה לגלות, זאת אומרת בשלב שעוד לא קיימים תסמינים המעידים על נוכחות מחלה, מעיד: 'לגבי כלבי הרחה התגלה שהם יכולים לזהות חולי פרקינסון בין חמש לעשר שנים לפני הופעת הסימפטומים.

גילוי מוקדם יכול לסייע בתחילת טיפול, שחלקו כלל אינו תרופתי ומסייע בדחיית הופעת הסימנים המוטוריים: נמצא ששינה בריאה, פעילות גופנית, מצב רוח טוב ואיזון מחלות כמו סוכרת והשמנת יתר משפיעים לטובה. עיקר הטיפול התרופתי אמור להקל על סימני המחלה וכן תרופות להקלת תסמינים אחרים ביניהם הקלת דיכאון, שיפור איכות השינה, הקלת כאבים'.

'דיאגנוז' מתמחים גם באילוף כלבי ליווי למתמודדי פרקינסון. לאחרונה אילפו כלב מסוג גולדנדודל, אותו ייבאו לבקשת הלקוח מגרמניה (הזן קיים גם בארץ), שיסייע לו. כלב ליווי שמסייע למתמודד פרקינסון, משמש עבורו כבן לוויה חבר המסייע לקום כשנופלים, מאומן להזעיק עזרה ומהווה תמיכה קבועה.




Diagnose אתר , פייסבוק, אינסטגרם
הזמנת ערכות בדיקה דרך הלינק כאן לפרטים נוספים 053-7777692
אודות דיאגנוז
אוריאל בקמן מבצע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן באמצעות כלבי הרחה משנת 2019, כשדיאגנוז הוקמה לפני שנה והבדיקות מתבצעות במעבדת החברה בקיבוץ גבים בעוטף עזה, עשרות בדיקות ביום לאבחון מוקדם של מחלות, באמצעות כלבי רפואה המריחים דגימות נשיפה המגיעות אליהם מכל הארץ. כל דגימה המגיעה למעבדה, נבדקת על ידי מספר כלבים, כדי להגיע לרמת דיוק גבוהה ככל האפשר. הכלבים של דיאגנוז מצליחים לאבחן 8 סוגי סרטן ומחלות נוספות ברמת דיוק של 90% ויותר.
אוריאל בקמן, המנהל המקצועי של "דיאגנוז" מתמחה למעלה מ-40 שנה באילוף כלבים. לאחר שנחשף למחקרים רבים וגם סיפורים אישיים מחו"ל, המעידים שכלבים יכולים לגלות סרטן באמצעות חוש הריח, בשלבים שהרפואה הקונבנציונלית מתקשה לגלות, זאת אומרת בשלב שעוד לא קיימים תסמינים המעידים על נוכחות מחלה, ובעקבות מחקרים אלה, התמקד והתמקצע בשיטות וטכניקות מיוחדות באילוף כלבים לצורך אבחון מחלות ביניהם 7 סוגי סרטן: סרטן שד, מעיים, לימפומה, בלוטת התריס, ערמונית (פרוסטטה), לבלב וריאות וזאת ברמת דיוק של 90%.
בדיאגנוז מיישמים את מה שאנחנו יודעים על מדע חוש הריח של כלבים, לטובת אנשים, על ידי הכשרת כלבי רפואה לאבחון. שינויים מזעריים בריח האישי של נבדקים שנגרם על ידי מחלתם, עשויים להתריע עוד בהתחלה, על אירוע רפואי צפוי. ניתן להתייחס או להיות קשובים למהלך המחלה שנתגלתה מוקדם ובכך לעזור לשפר את איכות חייהם, לצד טיפול במצבים רפואיים מורכבים נדרשים.
כלבי האיתור הרפואי של החברה הם כלבי לברדור, שנבחרו בקפידה, ורמת האבחון שלהם מאומתת באופן שוטף. אנו מתייחסים ברצינות רבה לרווחתם של הכלבים שלנו ומקפידים על סביבה המאפשרת זמני מעבדה קצובים, לצד זמני מנוחה ומשחק ארוכים.
הבדיקות של דיאגנוז משולבות כעת במספר מחקרים פעילים המנוהלים על ידי פרופסור יצחק אביטל מנהל מחלקת אונקולוגיה בסורוקה; פרופ' ארי זימרן, מומחה למחלות גושה ופרקינסון, בית חולים שערי צדק; ופרופ׳ יהונתן שרעבי, מומחה ללחץ דם, מחקר אי סבילות בעמידה, בית חולים תל השומר.
לחברה ניסיון בביצוע אלפי בדיקות; ישנה אמינות גבוהה בגילוי מוקדם של מספר סוגי סרטן במקביל; ערכת בדיקה לא פולשנית, קלה לשימוש בנוחות בבית; מחיר שמתאים לכל כיס; ביצוע בדיקות תקופתיות; שת״פ עם רופאים מומחים במחקרים רלוונטיים.
מאות מיליוני דולרים מושקעים בעולם בפיתוח תרופות למחלת הסרטן ועד היום לא הצליחו. מוסכם על כל העוסקים בנושא שגילוי מוקדם הוא בעצם "התרופה" הרלוונטית היום לטיפול בחולי סרטן ודיאגנוז השכילה להעמיד לרשות הציבור את הפתרון הזה בצורה פשוטה, נגישה וזולה המתאפשרת לכל אחד.
שלח לחבר להדפסה

כתבות נוספות במדור בריאות :
*   המרכז הרפואי 'בני ציון' והטכניון: שותפות...
*   לקראת אבחון מוקדם של סכיזופרניה: מאגד...
*   דוברות רמב'ם: בשורה למבוטחי 'מאוחדת'...

אינדקס אתרים  
SSD בניית אתרים

הוסף למועדפים