על שבץ מוחי- מידע חיוני לציבור מטעם האיגוד הישראלי לנוירולוגיה והחברה הישראלית לשבץ מוחי. כתבה: רונית קיטאי. צילום: שאולי לנדר

מה הם סוגי אירועי שבץ מוחיים? מהם גורמי הסיכון העיקריים לשבץ מוחי ?

פורסם ב: 30/10/2024 09:20

פרופ' יואב צ'פמן יו'ר האיגוד הנוירולוגי בישראל. צילום: שאולי לנדר
ישנם 2 סוגים של אירועי שבץ מוחיים: העיקרי - חסימת כלי דם במוח (כ- 90% מהמקרים), והאחר: דימום תוך מוחי (כ- 10%).

בישראל, היקף האירועים המוחיים הידועים מגיע לכ- 20,000 בשנה, אם כי יש עשרות אלפי מקרים נוספים של "אירועים מוחיים שקטים, שלא גורמים לתסמינים, ולכן המספר האמיתי גבוה מ- 20,000. שבץ מוח חסימתי, איסכמי הוא הפרעה בזרימת דם וחמצן אל המוח, הגורם להפרעה תפקודית בגוף, שעלולה להתבטא במגוון תסמינים, בהם: חולשה פתאומית באחד מצידי הגוף, סחרחורת סיבובית, כפל ראייה, סטיית זווית הפה, הפרעת דיבור ועוד).

גורמי הסיכון העיקריים לשבץ מוחי הם: יתר לחץ דם, סוכרת, יתר שומנים בדם, עישון, תזונה לא נכונה והשמנה, היעדר פעילות גופנית, הפרעות שינה-כמו דום נשימה בשינה והפרעת קצב לב מסוג: פרפור פרוזדורים.

גרסה מצומצמת של אירוע מוחי קל חולף נקראת: אירוע איסכמי חולף. התסמינים זהים ומחייבים הגעה מהירה ודחופה לבית החולים, לטובת בדיקות וטיפול רפואי, למניעת אירועים חמורים וקשים יותר בתקופה שלאחריו.

כל דקה יכולה להפחית נכות ארוכת טווח ולהציל חיים"! מהופעת התסמינים, חובה להגיע במהירות מירבית באמצעות רכב הצלה (אמבולנס) לבית חולים.

בזכות התפתחות הרפואה, חלון הזמנים המקובל כיום בעולם לצנתורי מוח הוא עד 24 שעות, ואף יותר, מרגע התחלת תסמיני השבץ. כל עוד ניתן להציל רקמת מוח כלשהי (כמתבטא בבדיקה הקלינית ובבדיקות ההדמיה המתקדמות), מומלץ לנסות ולפתוח את העורק החסום, על מנת לנסות ולהוריד תחלואה ותמותה.
שלח לחבר להדפסה

כתבות נוספות במדור בריאות :
*   האחיות בטיפול נמרץ היו בשוק: הפצוע...
*   מפכ'ל המשטרה רב ניצב דני לוי ביקר הבוקר...
*   חדרי הלידה של בי'ח 'כרמל' חזרו למקומם...

אינדקס אתרים  
SSD בניית אתרים

הוסף למועדפים