אלו חודשים מורכבים לכולנו. המציאות המלחמתית בתוספת לאתגרים השוטפים גם כך בחיי היום-יום שעוברים על כל אחת ואחד מאיתנו, מובילים בהתאמה לעלייה ניכרת בכמות הפונים למתן עזרה, אל מול המצוקות או ההפרעות הנפשיות אותן הם חווים.
בניסיון לספק מענה איכותי לאותה אוכלוסייה, הוביל מחוז חיפה וגליל מערבי של כללית מודל טריאז' ראשון מסוגו, שמטרתו לסייע בתיעדוף וניהול הטיפול הקליני, תוך הקפדה על בחירה והפרדה בהתאם לשיקול דעת מקצועי בלבד. המטרה: אבחנה בין מצבים מסכני חיים או כאלו הדרושים טיפול דחוף בהשוואה למצבים נפשיים אחרים, זאת לטובת הענקת הטיפול המיטבי והחיוני ברגע האמת.
המודל מסווג מצבים קליניים לפי רמת מסוכנות ודחיפות המקוטלגים בצבעים: אדום, צהוב וירוק, כאשר לפי רמה זו מוגדרת ההתערבות הרצויה עבור הצוותים. למעשה, הצוות פונה לטבלה המתוארת, בוחן היכן המקרה שמולו הוא ניצב, נמצא ביחס לצבע מסוים בטבלה, ובהתאמה פועל על פיו.
יצוין כי המקור ליישום המודל, מגיע על רקע רפורמה בבריאות הנפש בישראל שנערכה בשנת 2015, במסגרתה הטיפול במטופלים בקהילה גדל משמעותית. בפועל נוצר מצב שבו אחיות מרפאות ראשוניות אשר אינן מוסמכות בפסיכיאטריה, אלא ברפואת הקהילה, שנדרשו מצדן להעניק טיפול למטופלים המתמודדים עם מצבים נפשיים שונים. המודל נועד לסייע לאותם צוותים בהכשרה וכלים מעשיים שיאפשרו אבחנה מיידית של היקף הטיפול הנדרש.
'המודל מספק כלי אפקטיבי למרפאות ראשוניות על מנת להעניק לקהל המטופלים מענה איכותי וממוקד, תוך התבססות על מקור ידע מהימן, הבנוי על תבנית סדורה של תהליכי עבודה וכללים שהינם בעלי ערך חשוב בהתמודדות מול מקרים רפואיים שונים', אומרת מיכל אידלמן אוחנה, אחות אחראית מערך בריאות הנפש במחוז חיפה וגליל מערבי של 'כללית' המודל כבר מיושם במרפאות הקהילה השונות, ולמעשה הפך למודל ארצי המשרת את כלל צוותי כללית ברחבי הארץ. הוא נמצא על שולחן העבודה של הצוותים ומהווה עבורם חלק בלתי נפרד מתהליכי העבודה השוטפת'.
יצוין כי המודל מספק מענה אל מול שורה של מקרים נפשיים, לרבות התמודדות עם אובדנות, מצבים פסיכוטיים ומסוכנות לציבור, דיכאון או פסיכוזה סביב הריון, תסמונות שמקורן בטיפולים תרופתיים, הרעלות וכן התמודדות עם טראומה וחשיפה אליה.
מהי הייחודיות של המודל בהשוואה למאפייני עבודה קודמים?
"המודל פועל בשיטת 'רמזור', כלומר לפי חומרת המצב ומיושם כחלק משורה של תהליכים לביצוע תיעדוף ואבחון של מצבים דחופים בבריאות הנפש, בעיקר עבור אחיות הקהילה הנמצאות במרפאות הראשוניות. מעבר לכך, המודל משרת בעיקר צוותים שאינם מעורים באופן מעמיק בעולמות בריאות הנפש, אך מטבע הדברים ובמיוחד בשנה האחרונה נמצאים במרפאות הראשוניות ובאים באינטראקציה עימם על בסיס קבוע.
במציאות הזו " הכל נראה דחוף" וחשוב להעריך במפגשים הללו עם אותם מטופלים את רמת הדחיפות. האם עליהם לפעול באופן מיידי, או שמא מדובר במטופלים שניתן להפנות להמשך טיפול תוך מספר ימים. כיצד ממשיכים את הטיפול? איך מבצעים המשך הוראות בדיקה? מה קורה עם מטופלים הנוטלים תרופות מסוימות באופן קבוע? על כל השאלות הללו ועוד המודל מעניק תשובות ברורות, כסוג של 'מפת דרכים' עבורם".
'המודל נכתב בהשראת מודל אוסטרלי הקיים בחדר מיון פסיכיאטרי בבתי חולים כלליים, על ידי צוות אחיות במערך בריאות הנפש: מיכל אידלמן אוחנה (אחות אחראית מערך בריאות הנפש בכללית מחוז חיפה וגליל); יורי מילנר (אח מרפאת ברה״ן כללית מרבך);
דנה חגי (אחות מרפאת (כללית אבן סינא); דבורה דור (אחות מרפאת קיבוץ).
* המודל נבחר להצגה בכנס פסיכיאטריה ארצי שאמור היה להתקיים בדצמבר 2023 ובוטל בעקבות מלחמת "חרבות ברזל".
(טלי שרייר-וגנר)