במוצ'ש נפתחה תערוכת הפרח המסורתית -במוזיאון העיר חיפה בשדרות בן גוריון 11. כתבה וצילמה: רונית קיטאי

יותם יקיר מנכ'ל מוזיאוני חיפה פתח את תערוכת הפרח היפהפיה בבניין מוזיאון העיר המשודרג עם מרפסת הגג שנחנכה ועוד. שגרירים ונציגי תרבות מטאיוון, יפן וליטא ואחמ'ים נוספים כיבדו בנוכחותם את האירוע

פורסם ב: 02/07/2023 00:16

שגרירת טאיוון Abby Ya-Ping Lee ומנכ'ל מוזיאוני חיפה Yotam Yakir . צילום :רונית קיטאי
יותם יקיר מנ'כל מוזיאוני חיפה פתח חגיגית את תערוכת הפרח והציג את שידרוג המוזיאון העירוני עם חנות המוזיאון, אולם הכניסה, המרפסת על הגג שנפתחה זה עתה וצופה על חצר המוזיאון שם התקיימו הנאומים והתוכנית האמנותית עם גיא ויונתן, בנוכחות : לינה אנטביציינה שגרירת ליטא, יא-פינג לי נציגת טייוואן, סייצ'ירו טקאשי נציג שגרירות יפן, אלעד בצלאלי סמנכ'ל מינהל מטה ומורשת -המועצה לשימור אתרים, יפעת אשכנזי אוצרת התערוכה, יפעת שטרן לוי מנהלת השיווק, חברי מועצת עיריית חיפה אביהו האן שאמר למי שהיה בסביבתו כי 'יותם יקיר הוא המנכ'ל הטוב ביותר שאפשר לחלום עליו ומוזיאוני חיפה זכו בו', ואי אפשר היה שלא להסכים עם דבריו.

עוד היה חבר מועצת עיריית חיפה מוטי בליצבלאו, ומעיריית חיפה הגיעו גם ד'ר גלית רנד מנהלת המרכז למחקר כלכלי-חברתי וחברת מועצת המנהלים במוזיאוני חיפה, ישראל בן שלום מנהל לשכת התאגידים העירוניים. באו גם עו'ד נסים מידן, נציגי 'זרעים מציון', מור קרן מחברת 'מעפילים' שהביאה לאירוע ריחות אורנים,אורי שיפרון, גלית וערן רודה על הפרחים, צבי רוגר שקיבל תודות על הצילומים, טלי ביכלר ועוד רבים וטובים .

נראו שם נציגי מוזיאוני חיפה וביניהם שירלי רויטמן מנהלת אגף כספים, נטליה ברכוב מנהלת מחלקת כספים . באו אשת החברה שלי פרבשטיין שפגשה שם את שכנותיה לבית במגדלי הטריו ברח' אינשטיין בחיפה טובה גולן וחני קליינר ואורחים רבים וחשובים. בין נציגי התקשורת : אבי שמול מאתר 'ניוז', אודיה שווץ מ'רדיו חיפה' וכותבת שורות אלה רונית קיטאי מאתר 'רינונים'.

סיפר יותם יקיר: 'אני גדלתי בחיפה וזוכר כיצד בכל פסח, כל שנה, התלבשנו יפה וכל המשפחה הלכה לתערוכת הפרחים שהתקיימה במקומות שונים כגון גן האם, בנמל ועוד וכעת המוזיאון העירוני מארח את תערוכת הפרח'. יותם יקיר הודה לכל מי שתרם, יצר והרים את התערוכה המופלאה וביניהם ל'זרעי ציון' שתרמו את הזרעים של פרחי הבר ולא שכח גם את מנהלת יחסי הציבור החדשה של מוזיאוני חיפה, טלאור שמש ועוד רבים אחרים.


זה מה שכתבנו על התערוכה בטרם פתיחתה: 'התערוכה המיוחדת תתקיים במוזיאון העיר חיפה מזמנת למבקרים חזרה נוסטלגית בזמן לאותן תערוכות שהתקיימו בעבר, אך בו בזמן הבאים אליה ייחשפו לחגיגה חדשה של צבע וריח. התערוכה מעלה שאלות הקשורות לקשר שלנו כבני אדם עם הפרחים המקיפים אותנו. מוצגי התערוכה כוללים חומרים מאוסף מוזיאון העיר ומאוספים נוספים: צילומים היסטוריים, מסמכים, כרזות, עבודות אמנות ועוד, ודרכם ניתן ללמוד על התפתחות תערוכת הפרחים עם השנים ועל היבטיה השונים – על מאפייניה הפיזיים והחזותיים כמו גם על הרגשות והתגובות שהיא עוררה.

לכבוד התערוכה, יצרה אוצרת מוזיאון העיר חיפה יפעת אשכנזי, חיבור עם שלוש ארצות: טייוואן, ליטא ויפן. לכל אחת מהמדינו יוקדש חדר משלה.

בשיתוף משרד הכלכלה והתרבות של טאיפיי בתל אביב, הוקמה תצוגה אשר מספרת את סיפורה של קבוצה אתנית בטייוואן בשם 'האקה'. בטייוואן ישנה מסורת של פסטיבל המוקדש לפריחת עץ בשם טונג, אשר אנשי ה'האקה' מוקירים, ומתקיים מדי שנה בחודש מאי. הפסטיבל השנתי הוא בעל חשיבות גדולה לתיירות המקומית ומצליח לשמר תרבות ומסורת עם היסטוריה עתיקה. החדר מספק הצצה לאמנות העיצוב והעיטור של אנשי ה'האקה'.

המוזיאון, יחד עם המכון הליטאי לתרבות, הזמינו קבוצת אמניות מליטא הנקראת Baltos Kandys (עשים לבנים) להשתתף בתערוכה. בחדר שיוקדש לקבוצת האמניות יוצג שטיח מנדלה ענק המורכב כולו מפרחי לבד שהן הכינו. המנדלה מורכבת ממערכת של צורות שחוזרות על עצמן – מודל שמחבר בין החומר והרוח. נוסף על כך, צורת המנדלה מבטאת את עיקרון האינסופיות של העולם. אפשר להסתכל גם באופן זה על צורות הפרחים, מאחר וכל פרח מגלם בתוכו את צורת המנדלה האין סופית החוזרת על עצמה.


בזכות סיוע שגרירות יפן בישראל, יתקיימו ביום פתיחת התערוכה, החל משעות הבוקר, סדנאות 'איקבנה' (סידור פרחים יפני מסורתי). לכבוד המאורע יגיעו במיוחד לארץ כ-10 מורות איקבנה ותיקות שיעבירו את הסדנאות וכן יערכו הדגמת סידור פרחים בערב פתיחת התערוכה. בנוסף, יוקדש חדר בתערוכה למסורת יפנית נוספת - האוריגמי. בחדר יוכלו המבקרים לעשות קיפולי אוריגמי של ארבעה פרחים שונים, לכתוב בתוכם משאלה, ולאחר מכן לחבר את הפרח לעץ, בתקווה שמשאלתם תתגשם.

לכבוד התערוכה נוצרו שלוש עבודות אמנות חדשות:

בכניסה לחלל התערוכה המרכזי יעברו המבקרים דרך שער פרחים של האמן אורי שיפרין ענבי. השער מורכב מפרחים מלאכותיים, במגוון של צבעים ודפוסים מרהיבים ומורכבים, ומייצר גם קשר אסתטי עם הסימטריה של הגנים הבהאיים בחיפה. בעת הכניסה דרך השער, יווכחו המבקרים כי הפרחים המרכיבים את העיצוב אינם אמיתיים אלא עשויים מפלסטיק ומייצרים חוויית תעתוע. השימוש בפרחי פלסטיק מדגיש גם את הצד האפל יותר של תעשיית הפרחים, הנשענת במידה רבה על ייצוג מלאכותי כדי לענות על דרישת הצרכנים ולהפחית עלויות. הדבר מעורר שאלות אתיות על אודות שתי התעשיות : 'האורגנית' ו'המלאכותית'.

מתקרת המוזיאון יהיו תלויות עבודותיה של האמנית אלבינה (ביני) צ'יז'יק הנותנת לקמילת הפרחים מקום מרכזי. ביני תייצר סידורי פרחים טריים שבמהלך התערוכה יעברו תהליך קמילה והתייבשות לעיני כולם, ישנו את צורתם וצבעם, וכך העבודה תקבל צביון אחר לחלוטין. סידורי הפרחים התלויים מהתקרה ייצרו קיר ענק של פרחיים טריים. צ'יזיק, שעלתה לארץ מקייב שבאוקראינה כילדה, הרגישה שהפרחים ליוו אותה תמיד בחייה: שטיחי הקיר אותם ראתה בתמונות המשפחתיות ובהם היו משולבים עיטורי פרחים, השמלות הפרחוניות שהוריה נהגו להלביש אותה בהן והפרחים שראתה לאחר שהגיעה לארץ ודרכם מצאה את שייכותה לישראל.

פרשנות נוספת נותנת האמנית סוזי פרקש היוצרת פרחים מחוטים סרוגים שהופכים את הפרחים למעין בובת בד רכה ומנחמת. אפשר לחשוב על עבודה זו כעל הומאז' לז'אנר ציורי הטבע הדומם. ציירים נהגו להקפיא את הזמן כאשר תיארו פרחים בתוך אגרטל. הפרח הסרוג גם הוא מנציח פריחה, אך בדרך אחרת, תלת-ממדית, ובחומר סינטטי שמנוגד לאורגניות המקורית של הפרח. הפרח הסרוג משמר את הצבעוניות שאנו בני האדם כה אוהבים בפרחים החיים, אך האם הוא מצליח לשמר תכונות נוספות של הפרח?

על קירות המוזיאון יוצגו גם צילומים של הצלם החיפאי הידוע צבי רוגר שעבד כצלם של דוברות עיריית חיפה במשך שנים רבות. הצילומים שיוצגו בתערוכה זו מתעדים את תערוכת הפרחים של 2012 ואת הקמתה.

התערוכה מתאימה לכל המשפחה ומשולבות בה פעילויות אינטראקטיביות רבות ומגוונות: משחק זיכרון ענק של פרחים ומשמעותם הסימבולית, דרכו ניתן ללמוד על המשמעויות השונות אשר ניתנו במהלך השנים לפרחים באיזורים שונים בעולם ועל המשמעות של שמות הפרחים השונים חלל משפחתי חוויתי עם כריות ופופים לילדים, בו הם יוכלו להקדיש זמן לספרי ילדים ומגזינים על פרחים.

בחדר יהיה ניתן למצוא גליונות העוסקים בפרחים וטבע של מגזינים לילדים; חדר חושך עם לוחות ציור זוהרים בחשכה, עליהם יוכלו הילדים לצייר פרחים וללמוד על פרחים שפורחים רק בלילה; פעילות אוריגמי בה יוכלו להנות מיצירת פרחים על ידי קיפולי נייר, לכתוב בתוך הפרח משאלה ולחבר את הפרח לעץ שמוצב בחדר, אינציקלופדיה – חדר בוטניקה בו אפשר למצוא על הקירות הסברים בוטניים על פרחים וצמחים ובנוסף, יוכלו הילדים לבנות פרחים משלהם בעזרת חלקי לבד ובד.

בנוסף לחדרים, גם חצר המוזיאון משתתפת בחגיגה - בחצר שתתמלא פרחים, יהיה ניתן למצוא פעילות נוספת לילדים ולכל המשפחה, פרחי ענק מעץ שאת האבקנים שלהם צריך למלא בעזרת חוטי טריקו. את הפעילות האינטראקטיבית פיתחה רכבת החינוך של מוזיאון העיר חיפה- מור שחור.

פרט לחדרי הפעילויות והפעילות בחצר, יוכלו המבקרים להנות גם ממשחק דיגיטלי של חיפוש פרחים- בעזרת הסמארטפון יוכלו להיכנס למשחק בו הם יצטרכו לחפש פרחים ספציפיים שמופיעים בתערוכה. הפרחים לחיפוש משובצים ברחבי התערוכה באמצעים שונים: בעבודות אמנות, בפוסטרים, בצילום ועוד. המשחק מתאים לכל המשפחה ומאפשר חוויה פרונטלית ודיגטלית ביחד, ומהווה דרך מהנה וחדשנית לצרוך את המידע שהתערוכה מציגה. את המשחק הדיגיטלי פיתחה רכזת הדיגיטל של מוזיאוני חיפה- יעל גרוסמן ארזואן.

בנוסף לפעילויות הקבועות, במהלך חודשי התערוכה יערכו במוזאון העיר חיפה פעילויות נוספות רבות: סדנאות, הרצאות, אירועי חוץ, הפנינג לילדים ועוד. ניתן להתעדכן בפעילויות באתר מוזיאוני חיפה.

אירוע פתיחה התקיים במוצ'ש 1.7.2023 וסגירת התערוכה: ינואר 2024.

מוזיאון העיר, שד' בן גוריון 11, המושבה הגרמנית, חיפה - טל' 04-9115888.

לאתר המוזיאון הקליקו כאן:

www.hms.org.il

א,ג,ד 10:00-16:00 , ה' 10:00-18:00, ו' 10:00-14:00 , שבת : 10:00-16:00
בשורת האחמ'ים. צילום : רונית קיטאי

משמאל לימין מנכ'ל מוזיאוני חיפה יותם יקיר, שגרירת טאיוואן וחבר מועצת העיר אביהו האן. צילום: רונית קיטאי

צילום: רונית קיטאי

בכירי השגרירויות שהגיעו לפתיחת תערוכת הפרח ומשמאל אוצרת תערוכת הפרח. צילום: רונית קיטאי

צילום: רונית קיטאי

יפעת אשכנזי אוצרת התערוכה. צילום: רונית קיטאי

גיא ויונתן על החלק האמנותי באירוע. צילום: רונית קיטאי

יותם יקיר וד'ר גלית רנד. צילום: רונית קיטאי

חברי מועצת העיר אביהו האן ומוטי בליצבלאו מ'הירוקים'.בתערוכת הפרח היה הרבה צבע ירוק. צילום: רונית קיטאי

טאקשי שאיצ'ירו ציר המשנה לשגריר יפן בישראל מברך. Takashi Seilchiro. צילום: רונית קיטאי

אלעד בצלאלי סמנכ'ל מינהל מטה ומורשת -המועצה לשימור אתרים. משמאל יותם יקיר מנכ'ל מוזיאוני חיפה. צילום: רונית קיטאי

יותם יקיר מנכ'ל מוזיאוני חיפה. צילום: רונית קיטאי

שגרירת ליטא לינה אנטנביציינה. Lina Antanaviciene משמאל מנכ'ל מוזיאוני חיפה יותם יקיר. צילום: Ronit Kitai

מרינה ברנובסקיה מ'הירוקים'. צילום: רונית קיטאי

מימין לשמאל שירלי רויטמן, נטליה ברכוב, יפעת שטרן לוי, ישראל בן שלום. צילום: רונית קיטאי

שכנות לבית במגדלי הטריו בחיפה משמאל לימין אשת החברה שלי פרבשטיין, חני קליינר וטובה גולן. צילום: רונית קיטאי

מימין לשמאל העיתונאית רונית קיטאי עורכת אתר הסלבריטאים 'רינונים' ואשת החברה שלי פרבשטיין.צילום: חני קלינר

 
שלח לחבר להדפסה

כתבות נוספות במדור מפגשים :
*   קבוצת 'בל יזמות' בבעלותה של היזמית...
*   לוריין עבוד עובדת המעבדה ההמטולוגית...
*   בשל מיקומו וחשיבותו האסטרטגית, במכון...

אינדקס אתרים  
SSD בניית אתרים

הוסף למועדפים