בבית החולים הצבאי שמחוץ לקייב, אוקראינה, מטופלים ברגעים אלה ממש אזרחים שנפצעו כתוצאה מהלחימה שם. מזה שמונה עשר ימים שבית החולים הזה, ואחרים, מתמודדים עם גל של פציעות טראומה, חלקן הגדול מסכנות חיים, והציוד הרפואי הכה חשוב לביצוע המשימה, הולך ואוזל.
עם פרוץ המלחמה באוקראינה, הגיעו אלינו המראות הקשים דרך מסכי הטלויזיה והרשתות החברתיות. פרופ' מרק אידלמן, מנהל אורטופדית ילדים בבית החולים 'רות' לילדים ברמב"ם, לא נותר אדיש ויצר קשר עם רופא מקומי, קולגה שאיתו ניתח בעבר בקייב, כדי לשאול לשלומו. הרופא המנתח הוא ד'ר ולנטין רוזינסקי, סיפר לחברו מישראל כי התגייס לבית החולים הצבאי מחוץ לקייב והוא מנתח שם 24/7 פציעות מלחמה. את העבודה בבית החולים הצבאי הוא מבצע במקביל לעבודתו במערכת הרפואית הפרטית בקייב, בה הוא משמש כמנהל מחלקת אורטופדית ילדים והמחלקה לרפואת טראומה בבית החולים איסידה (ISIDA Clinic).
בשיחה ביניהם, וכמי שכבר טיפל בעבר בלא מעט פציעות טראומה ומלחמה, שאל פרופ' אידלמן את עמיתו האוקראיני מה הוא צריך, כדי לטפל בחולים שלו. בהתאם לתשובתו הוא ארגן עבורו תרומת ציוד רפואי, חלקו קריטי לטיפול בפצועים המגיעים אליו, ובעזרתם של חברים בארץ ובארה'ב, הצליח להעביר את חבילת הסיוע במהירות. ראשונים לסייע היו פרופ' נועם גבריאלי, מייסד חברת המכשור הרפואי 'עונג הכרמל' וסאשה אומצינסקי, עובדת החברה, שתרמו חסמים סטריליים וארגנו את המשלוח לקייב.
חלק מהציוד כבר הגיע לאוקראינה לפני ימים אחדים ומשמש ממש כעת להצלת חיי אדם. 'הרבה אנשים הבטיחו עזרה, אבל פרופ' אידלמן קיים', סיפר ד'ר ולנטין רוזינסקי בשיחת וואטסאפ שמתקיימת בין ניתוח לניתוח. וכך הוא מוסיף: 'אני לא יודע מה היינו עושים בלי הציוד הזה. בכלל, נראה שהישראלים מבינים יותר טוב מכולם מה צריך ואיך לעזור. לצערנו אתם יודעים היטב מה זה לחיות במצב של מלחמה'.
ד'ר רוזינסקי סיפר כי הוא עובד מסביב לשעון ואי אפשר לדעת מתי יכנס המטופל הבא לניתוח דחוף: 'בכל רגע אני יכול להיקרא לחדר הניתוח. המצב פה לא פשוט ואנחנו מטפלים בפציעות שונות בדרגות חומרה שונות. אני מקווה שהמצב הזה יסתיים במהרה ובינתיים אנחנו זקוקים לכל העזרה שנוכל לקבל'ץ
בצילומים ד'ר ולנטין רוזינסקי במהלך ניתוח בבית החולים בקייב. ד'ר ולנטין רוזינסקי בביקורו בישראל בעבר.
צילומים: באדיבות ISIDA Clinic.
(דגנית קניג)